Så mycket tjänar din bank på ditt bolån – kvartal 1, 2020

Bankernas bolånemarginal minskade med 8 punkter under det första kvartalet 2020. Från 1,37 procent vid utgången av det fjärde kvartalet 2019 till 1,29 procent vid utgången av det första kvartalet 2020. 

Bankerna har således inte tagit full kompensation för Riksbankens räntehöjning i december 2019 och den ökade finansieringskostnad som främst uppkommit med covid-19 | corona, vilket får te sig positivt. 

Fortsätt förhandla ner din bolåneränta

Likväl finns det fortfarande stora möjligheter och stort utrymme att förhandla ner din bolåneränta ytterligare. Vår målbild bör liksom tidigare vara att komma ner till nivåerna för april 2009 då bankernas bruttomarginal var rekordlåga 0,22 procent. Det skulle innebära stora besparingar för dig – så se över ditt bolån och din bolåneränta nu.

Mycket pengar att spara

Om vi utgår från följande tre premisser:

  • bankernas tre månaders boränta i genomsnitt: 1,58 procent
  • bankernas bolånemarginal idag: 1,29 procent
  • bankernas bolånemarginal – målbild: 0,22 procent

Och att vi tillsammans förhandlar bättre och mer skulle det innebära att din och andras bolåneränta i snitt istället skulle ligga på 0,51 procent.

Ett bolån på 3 000 000 kronor skulle alltså kosta 889 kronor per månad i ränta efter skatteavdrag. Mot dagens 2 762 kronor. En besparing på hela 1 873 kronor – netto. Det är vårt mål!

Finansinspektionen delar vår mening

Finansinspektionen är av samma mening i sitt pressmeddelande. ”Det finns fortfarande ett förhandlingsutrymme för konsumenter om bolånevillkor. För att hålla nere sina räntekostnader är det viktigt att konsumenter håller sig informerade om vilka villkor de kan få hos olika långivare och förhandlar för att sänka sina räntekostnader. Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk.”

Vår förhoppning är att vi ska kunna fortsätta bidra till just detta; att ta fram och presentera aktuella list- och genomsnittsräntor och andra banknyheter så att du kan få ner dina räntekostnader – och spara pengar.

För en förklaring över bolånemarginal och andra mer eller mindre besvärliga ord hänvisar vi till vår ordlista; och för aktuella bolåneräntor till vår startsida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 16 =